Tuesday, April 24, 2012

Ketam Hokkaido



Bila nampak ketam kat p.mlm , Iman lak sibuk dok suh beli.Hantu ketam dia nie..kalo makan ketam cam x ingat donia...Saya time nak makan tu yang malas nyer..susah sgt rasanya ..ehehe...nak mkn yg senang jer..sama ler ngan MH..letih mkn ketam katanya...

Memula nak masak lemak jer...xde stok santan lak..selongkar laa dapur k ummi tu...jumpa laa resipi nie..try jer laa yea...sib baik x mengecewakan..licinn...sy copy jer k.ummi yea...


Sumber Resipi:http://ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com

Bahan:-
4 ekor ketam
sedikit udang kering (x letak pun)
2 labu bawang besar (dikisar)
5 ulas bawang putih (dikisar)
2 ulas bawang merah (dikisar)
2 tangkai cili besar/merah (dikisar)
2 tangkai cili hijau (dikisar)
2 sudu makan cili kering kisar
sedikit belacan (x letak)
3 tangkai daun kari
1 - 2 sudu besar serbuk kari
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu makan gula
garam secukup rasa


Cara Memasak:-
Bersihkan ketam, gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng sebentar. Angkat dan ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar dan masukkan serbuk kari dan serbuk kunyit. Kacau hingga naik bau dan garing.
Masukkan pula gula, garam dan udang kering tadi. Gaul rata.
Masukkan daun kari dan ketam yang digoreng tadi. Gaul rata hingga sebati dan seimbangkan rasa.
Kecilkan api dan masukkan semua bahan hiasan. Kacau sebentar dan tutup api.

2 comments:

  1. Da, rajinnya masak .....:)
    Happynya wa bila jumpa Da ni... keep in touch k

    ReplyDelete
  2. haha..rajin apa nyer wa..kena lah masak anak2 nak makan kan..kihkih...insyaallah..ntah bila lak leh bertemu yea..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...