Slide Title 1

Aenean quis facilisis massa. Cras justo odio, scelerisque nec dignissim quis, cursus a odio. Duis ut dui vel purus aliquet tristique.

Slide Title 2

Morbi quis tellus eu turpis lacinia pharetra non eget lectus. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Donec.

Slide Title 3

In ornare lacus sit amet est aliquet ac tincidunt tellus semper. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas.

Sunday, October 4, 2015

Apa Citer Ngan Anak??

Arghhh...lama x bercerita pasal anak kan...sebab: dah lama x menulis blog kan...

Sampai  anak pun dah bertambah..hoho...bkn byk benor bertambah nyer pun...sorangg jerr....

Yerr...anak saya dah 4 sekarang..3 boys + 1girl.

Sekejap jer masa berlalu...Iman dah darjah 4...Rayyan dah menginjak ke usia 6 tahun..Kakak Sara dah 4 thn..si adik Furqan  dah 2 thn.Cerita pasal Furqan mmg x pernah timbul  lg rasanya kat blog. Ntah sampai saya sendiri pun x ingat.

Memang blog ni sepi sungguh lepas kami pindah dari Selama ke Ipoh. Memang berpindah randah btul time tu...huru hara skit hidup rasanya lepas pindah ke Ipoh.Lepas pindah ke umah sewa no 2 kat Ipoh tu mmg x leh online terus kat umah. susah nak masuk line streamyx.

Lepas tu berterusan pulak sampai pindah Kuala nie...saya dah pindah rumah sendiri tau..huhu..alhamdulillah..merasa jugak  dok  umah sendiri setelah bertahun berpindah randah..




Lokasi Baru Homestay Puncak Kasih






Setelah genap setahun, Homestay Puncak Kasih telah berpindah ke Taman Royal Lily , Tanah Rata.Mula beroperasi dengan rasminya di lokasi baharu pada 1 Oktober  2015.

Kenapa pindah yea !!...

Untuk memberikan lebih keselesaan kepada tetamu-tetamu Homestay Puncak Kasih.

Lokasi sebelumnya ialah di Carnation Park.Homestay di tingkat 3.
Tapi berpindah ke tingkat 2 di Taman Royal Lily.Turun 1 tingkat okeh.

Sebelumnya cuma ada 1 bilik air.
sekarang ada bilik air dan bilik mandi yang berasingan.

Dulunya tempat parking cuma 1, jadi masalah sedikit kepada tetamu yang datang lebih drp 1 kereta.
Sekarang...pilih saja tempat parking yang anda rasa selesa..sebab tempat parkingnya lebih terbuka.

Wah..wah...byk betul kemudahan /penambahbaikan drp kami..khas untuk tetamu2 kami.Nanti2 sy citer lg yea..

Thursday, August 20, 2015

Homestay Cameron Highlands









Assalamualaikum ...

Banyak sangat sebenarnya nak kena touch up balik blog ni. Segala jenis sawang dan sampah sarap perlu dibersihkan dari sini. Banyak benda kena update sebenarnya.

Tapi sebelum tu..nak promote skit Homestay kami kat Cameron.

Alhamdulillah..Homestay nie dah mula beroperasi sejak tahun lepas..sadisnya baru sekarang sempat nak update kat blog..takpe lah..baru diizinkanNya.

Story skit pasal homestay nie..terletak di area Carnation Park, Tanah Rata.
Kemudahan yang disediakan :
Water Heater
Peti ais
Dapur serta kelengkapan asas
Tv(njoi)
Iron
Rice cooker,Toaster

Harga:
Rm150 utk hari biasa
Rm 200 utk hujung minggu
Rm250 utk cuti sekolah dan cuti umum.

Berminat:boleh sms/call/whatsapp
Sila Hubungi saya :Pn Ida 0194054078

Monday, August 17, 2015

Kembali Bersiaran

Assalamualaikum wbt...
Lamanya meninggalkan blog nie..nasib baik masih boleh di bukak...2 tahun lebih menyepi...macam2 hal yang terjadi...mmg banyak cerita yang mahu dicoretkan di sini...buat ingatan diri sendiri dan juga anak2 yang sedang membesar.Anak pun dah bertambah...sudah bertambah seorang putera kecil.

Rindu sangat2 untuk mencoretkan segala kenangan di sini.Rindu untuk menjelajah blog kawan2.Rindu untuk blogwalking.

Sepanjang 2 tahun ini..pelbagai suka duka dan dugaan yang telah saya lalui.Malahan..dugaan paling hebat juga telah saya lalui.Nantilah saya coretkan di sini bila ada kelapangan.Entah kuat entah tidak untuk saya bercerita di sini.Kehilangan insan tersayang.Ya..saya kehilangan kakak dan adik.sedih bertamu kembali.Saya perlu kuat untuk terus memahat memori itu di sini.

Wednesday, May 22, 2013

Cara Buat Air Selusuh



Entri kali nie utk kegunaan sy juga di masa akan datang..mana tau di kurniakan rezki lagi oleh Allah swt.Mesti semua pernah dgr psl air selusuh nie kan..salah satu usaha utk memudahkan proses bersalin.

Air selusuh nie seelok-eloknya di buat menggunakan air zam-zam, kalo takde pun leh jugak guna air biasa, minyak zaitun dan jugak buah kismis atau kurma.

Masa kandungan pertama dulu, saya x tau apa2 pun psl air selusuh nie, pernah dengar jer..
hb start buat air selusuh masa saya pregnantkan Rayyan dan Sara.Selalu buat air dan jugak minyak.Air nie selalunya saya dah start minum bila usia kandungan dah masuk 7 bulan. Minyak plak   minum sesudu bila dah start sakit nak bersalin.

Air selusuh digunakan sebagai SUATU IKHTIAR yang berpandukan Al-Quran dan Hadis. Dari segi hukum Islam, air selusuh adalah HARUS. Asalkan tidak bercanggah dgn Islam iaitu bacaan yang mengandungi jampi yang karut marut.

Para ulama menghasilkan selusuh berpandukan pelbagai ayat Al-quran. Berikut ialah langkah membuat air selusuh.

Cara 1

  1. Al-Fatihah. 
  2. Surah al-Hasyr ayat 21.
  3. Selawat syifa (Ya Allah berikan rahmat ke atas penghulu kami nabi Muhammad S.A.W yang menjadi penawar kepada hati-hati, penawarnya dan kesejahteraan badan, kesembuhan juga cahaya penglihatan dan berilah rahmat keberkatan dan kesejahteraan atas keluarga dan sahabatnya).
  4. Bacakan doa "Ya Allah dengan hak Maryam dan dengan mereka yang diturunkan kepadanya surah Maryam, ringankanlah daripadanya (sebut nama ibu yang hamil berbintikan nama ibunya) sakit bersalin dengan rahmat Engkau wahai Tuhan yang Maha Pemberi Rahmat". Kemudian tiup pada air atau minyak, perlu minum 7hari sebelum tarikh jangkaan bersalin.
  5. Sapukan air tau minyak diperut ibu dari atas ke bawah dengan selawat 7 kali.
  6. Minyak selusuh perlu diminum sebnayak satu sudu apabila sakit hendak bersalin.


Cara 2
  1. Beristighfar 3 kali
  2. Menghadiahkan bacaan kepada Nabi Muhammad S.A.W,para sahabt dan para pengikutnya.
  3. AL- Fatihah 1 kali.
  4. Selawat 11 kali.
  5. Alam Nasyrah 7 kali.
  6. Al-Ikhlas 3 kali.
  7. Al-Falaq 3 kali.
  8. An Nas 3 kali.
  9. Al-Fatihah 1 kali. Kemudian doa apa yang dihajati.

Cara 3
  1. Al-Fatihah. Apabila sampai di ayat 5, lintaskan di dalam hati memohon memudahkan bersalin sebanyak 3 kali.
  2. Selawat Syifa 7 kali.
  3. Surah al Hasyr ayat 21, 3 kali.
  4. Surah Al-A'raa ayat 54, 3 kali.
  5. Hembus pada air, minyak atau kurma.

Sumber : Majalah Pa& Ma Mac 2009.


Saturday, May 18, 2013

29 weeks pregnancy and Hb low



Sekejap jer dah 29 weeks.Selasa lepas buat check up....Hb saya makin turun..bermula dari 11.6 , 10.7 ,9.8...last skali 9.1...huhu...dah teruks sgt nurse ckp...saya dah gelabah....x penah2 pun turun sampai 9 nie.

Padan ler lately asik rasa letih semacam jer..buat keje skit dah rasa penatt sgt..rupa2 nya ada yg x  kena.

Ubat pun dah bertambah satu lagi utk mlm...pastu nurse suh makan bayam,kerang,peria...utk bg naik skit Hb..puluh ler saya dok makan benda alah tu seminggu nie...isnin nie kena g cek darah lagi...harap2 naik laa..doa kan saya yea...

Friday, April 26, 2013

Catatan Umrah 2013 - Part 2







Bersambung lagi utk catatan umrah saya..Sepanjang di Madinah utk urusan solat saya xde masalah sgt..Keadaan di Madinah agak teratur berbanding di Makkah yg agak sesak.Utk ke masjid , Sara duduk dlm buggy..senang skit...jarak dr hotel ke Masjid pun x jauh..lebih kurang 50m jer...tp saya lupa lak namahotel yg kami tinggal tu.

Cumanya kali nie saya kurang berpeluang utk solat dlm masjid...sesekali jer...bila masuk masjid pun, saya x masuk dalam2 sgt..dok tepi2 jer...Bila dok dlm masjid..Rayyan ngan Sara plak asik duk ambik cawan air zam2 jer...w/pun keadaan kat sana biasa jer bdk2 dok main cawam tu, tp saya rasa isau2 jugak...sbb dorang amik byk2 duk main susun2 sementara tgu saya solat...lain2 solat luar masjid jer memandangkan keselamatan anak2..dan juga saya yg tgh pregnant.Saya rasa x kuat utk pegang anak kiri kanan dan berasak dengan orang ramai.Utk mengelakkan sebarang kejadian yg tidak diingini berlaku, saya solat kat luar jer.Rayyan plak bila suruh ikut abah dia x nak..tak nak pisah ngan Sara.Jadi dua2 ikut saya.



Bila time nak g solat tu, utk yg bawak anak2 kecik macam saya nie..di nasihatkan utk bawak bekalan utk dorang.Ikut pengalaman saya lah...antara yg wajib bawak bg saya..susu,biskut,coklat..selalunya saya bawak susu ngan biskut laa...utk bagi dorang diam kejap sementara nak sembayang.Kalo xde susah jugaklah..isau takut dorang meragam plak.Tapi utk kat Madinah nie xde masalah sgt..ok jer..alhamdulillah..cumanya kat Makkah jer..sbb dorang dah berani lari2...nnt sy citer.


Selalunya lepas solat saya akan tunggu Hb kat pintu no 16..kemudian balik sama2 ke hotel.Utk hari ke 2, saya cuba ke raudhah, tp x dpt...utk hari ke 3 alhamdulillah saya dpt masuk ke raudhah.Utk ingatan buat saya juga, pintu utk ke raudhah adalah melalui pintu no.25..Pintu Ali b Abi Talib kalu x silap saya.Waktu utk masuk ke raudhah utk wanita adalah waktu pagi lebih kurang dlm pukul 9pg...lepas balik hotel, sarapan..trus pegi masjid.Risau takut x dpt masuk kan...berasak2 tu mmg lumrah lah.Alhamdulillah berkesempatan utk solat di raudhah.

Sehari sebelum ke Makkah, kami di bawa melawat tempat2 bersejarah di Madinah.

Rayyan di Jabal Uhud



Aksi Sara yg bergaya dengan spek baru..


Pagi sebelum bertolak ke Makkah, Hb dan anak2 sempat ke Perkuburan Baqi'.Perempuan x dibenarkan masuk.Saya tunggu luar jerlah dengan Sara sambil makan pisang di pagi hari.Pisang kat sana masyaallah..besar2 nyer...lupa nak snap gambar...makan sebjik pun dah rasa kenyang.

Suasana selepas solat Subuh di Masjid Nabawi.

Anak2 selepas solat subuh..jalan2 sekitar masjid.

Sara pun jenuh nak habiskan sebijik pisang..





Perkuburan Baqi'



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...