Saturday, May 5, 2012

Puding Roti Karamel


 Semalam buat puding roti karamel nie...sedap tul makan pas wat kuar dr esbok.Resipi nie saya dpt dari dapur K Nor Secubit Garam. Mekasih yea k nor..selalunyer saya cari resipi dessert kat dapur k nor nie..Saya C+P dah lah yea..x kuasa nak menaip2 ehh..hikhik..Abaikanlah gambar puding yang x elok tu yea..dah kena cucuk2 ngan Yayan dah pun..sibuk tanya nape ummi amik gambar mi??..sempat perang dingin jap dek kerana nak amik gambar puding nie..sabar jer lahh...

RESEPI PUDING ROTI KARAMEL
sumber: K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan
3 sudu besar gula untuk dijadikan gula hangus
4 keping roti gardenia (saya guna roti kentang yg beli kat Tesco..itu jer yg ada..guna 3 ketul)
3 biji telur A @ 4 biji gred B - di pukul manja dan di tapis
2 cawan air suam @ (1cwn susu cair+1cwn air suam)
1/2 cawan susu pekat - resepi asal 1 cawan
esen vanilla (1sk)

Cara-cara
Cara membuat gula hangus , masukkan gula ke dalam kuali, masak hingga gula jd perang (guna api kecil takut hangit). Kemudian masukkan 1 sudu besar air, (berhati2 gula panas). kacau hingga sebati dan matikan api. Tuang terus dalam loyang. Ketepikan.
Panaskan pengukus.Carik2kan roti kemudian blender bersama air suam dan susu.
Selepas itu masukkan telur yang sudah ditapis itu dan masukkan esen vanilla. Blend sekejap agar sebati. Tuang adunan tadi kedalam loyang gula hangus dan kukus sehingga masak.(40min-1jam) - saya bakar 40 min..



Muka seronok Yayan dpt makan puding panas..haha..x sabar nyer pasaii...

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...