Thursday, June 28, 2012

Donut gebuss..




Donut keledek nie dah 2 kali saya try..mmg sedappp...gebuss sesgt...pelanggan saya kat umah nie mmg suker sgt laa ngan donut nie..kalo buat 1 adunan tu mmg x ckup laa...mesti double nyer...

Resipi nie sy dpt dr izah kalo nak try cam2 versi donut sila lah selongkar dapur izah tu yea...saya mintak izin c & p yea izah...

DONUT KELEDEK JEPUN
by: izah 

200 gm tepung gandum
1 1/2 sk yis segera mauripan
100gm ubi kentang *saya guna keledek
1 sudu besar susu pekat manis
50gm gula halus * saya guna 30gm jer
1 1/2 sb mentega
1 biji telur kuning
1/2 sudu teh garam
60ml air
Gula ising untuk salutan *saya blend gula + susu tepung
Minyak untuk menggoreng


Cara-cara :
* Saya guna BM jer utk doh tu..bila siap..bentukkan jer..trus goreng...pastu ngapp!!
1. Kupas kentang, rebus hingga empuk dan lenyek hingga halus ketika masih panas.
Sejukkan.
2. Satukan tepung, gula dan yis, gaul rata. Masukkan kentang lenyek dan bahanbahan lain kecuali air. Gaul hingga rata dan masukkan air sedikit demi sedikit dan uli
hingga menjadi doh yang lembut dan elastik.
3. Rehatkan adunan selama 15 minit dan tutup dengan kain / plastik sehingga
mengembang.
4. Canai dan terap dengan acuan donat dan letak di atas dulang yang ditabur sedikit
tepung. Rehatkan selama 20 minit lagi hingga mengembang
5. Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.
6. Salut dengan gula halus atau coklat mengikut suka.

2 comments:

  1. Sedapnya..
    Saya dua kali gaks try resepi,tapi kurang best la..

    Insyaallah nak try ni laks.thanks..hehe.
    Saya peminat donut...

    ReplyDelete
  2. kalo peminat donut..wajib lah di try ashra..hehe..mmg x mengecewakan...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...