Sebenarnya gambar2 raya x abis tayang lg..tp mood raya dah nak abis laa..itu yg trus tolak tepi gambo raya..tayang yang lain dlu lah yea...
Skang nie tgh tension gilerr..coz MH nak g kursus berhari2 kan...kena lah berhempas pulas menguruskan semuanya...dek kerana ketensionan yg melanda...rasa cam nak hilangkan tension ngan mknnnnn...
Dah berhari2 jgk plan nak buat Eggless choc cake nie..tp x jd2...last2 mlm nie trus jd.Nie mmg baru pas mkn 2 ketul kek...sedappp sgt2...mmg berbaloi membikinnyer.
Elok jer buat Iman ngan Rayyan dah tidur..tinggal Sara sorang jer..jd no hal lah nak buat kan..si kecik tu bg jer mcm2 jenis perkakas dapur...leh laa buat keje kejap..
Kek tu mmg fresh baru kuar dr oven..x sempat make up laa...skang pun dah kol 11.45pm..simpan dlu..esok jer lah topping yea..
Resipi nie saya kutip dr dapur k ummi..sy..c p jer yea..
SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE
Resepi: Dayangjack @ Dapurku Sayang
Sumber: K ummi Home Sweet Home
Bahan-bahan :
- 1 cawan tepung gandum (*saya guna superfine flour)
- 1 sudu kecil baking powder
- 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
- 1/2 cawan serbuk koko
- 2 sudu besar susu tepung
- 1 1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
- 1 cawan gula perang (saya guna 3/4 cwn)
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco (saya letak dua2 skali)
- secubit garam
- 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung (saya guna minyak msk biasa jer)
- Cara-cara:
- Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
- Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
- Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
- Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.
- Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.
ReplyDeleteSalam ida.
Sarry lama tak menjengah.pepaham ye.hehe..tatau lah bila nak aktif semula.tapi,kalu ada masa,pasti akan dtg ke sini tau..
Wah bukak je blog ida...ada plak choc moist..
Feveret ni..saje je tau,kasik terliuq..hehe
Selamat hari raya buat ida sekeluarga..
Ehem....best nye hari raya ida,siap bercuti kat pantai...
Betul betul rehat and enjoy eh..hehe
wsalam ash..paham sgt ler ash keje kita nie cemana kan..hikhik...nak melayan putra putri kat umah nie bkn senang kan...
ReplyDelete